Participatie

Wat houdt participatie in? 

Met de nieuwe Omgevingswet verandert de manier waarop participatie plaatsvindt in onze gemeente. Participatie krijgt een belangrijkere rol in het besluitvormingsproces en biedt inwoners meer mogelijkheden om invloed uit te oefenen op de ontwikkeling van hun leefomgeving. 

De nieuwe Omgevingswet heeft als doel om inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties breder en beter te betrekken bij ruimtelijke vraagstukken. Dit streven is gericht op het gezamenlijk nemen van betere besluiten die rekening houden met diverse belangen en de leefbaarheid van onze gemeente bevorderen. 

Wanneer en voor wie is participatie verplicht? 

Overheden zijn verplicht aan participatie te doen bij de voorbereidingen van een omgevingsvisie, omgevingsplan, omgevingsprogramma, projectbesluit, omgevingsverordening en waterschapsverordening. 

Een initiatiefnemer (diegene met een plan of idee) wordt aangemoedigd om aan participatie te doen, maar is dat niet verplicht. Er geldt één uitzondering: een gemeenteraad kan gevallen aanwijzen waarin participatie wél verplicht is. Het gaat dan om activiteiten die niet binnen het omgevingsplan passen en waarvoor een vergunning nodig is. 

Zelf aan de slag 

De gemeente Bronckhorst vindt het belangrijk dat ideeën en plannen voor de leefomgeving zorgvuldig worden ontwikkeld. Het betrekken van belanghebbenden, waaronder omwonenden, is daar een belangrijk onderdeel van. Een goed participatieproces, een traject waaraan belanghebbenden deelnemen, ondersteunt bij het komen tot een beter plan. Dat komt doordat vragen en eventuele zorgen van omwonenden kunnen worden weggenomen of omgezet in creatieve oplossingen. En misschien is zelfs samenwerking mogelijk of kunt u samen andere problemen ook meteen aanpakken.

Vaak krijgen initiatieven breder steun als belanghebbenden al vroeg zijn betrokken. Een initiatief met draagvlak, wat trouwens niet hoeft te betekenen dat iedereen het er mee eens is, draagt bij aan minder bezwaren achteraf! 

Het volgen van de leidraad participatie voor initiatiefnemers is niet verplicht. De leidraad helpt u echter wel om uw participatietraject vorm te geven, de belangen in kaart te brengen en de besluitvorming door de gemeente sneller en soepeler te laten verlopen.